Scheiden kan ook een zegen zijn

Ditmaal wil ik graag met jullie delen wat veel mannen al hebben mogen ontdekken, namelijk dat scheiden ook een zegen kan zijn. Ik zal het proberen uit te leggen.

De grootste leugen na Sinterklaas bestaat is dat je eeuwig gelukkig getrouwd zult zijn (…en ze leefden nog lang en gelukkig..) als je trouwt. Dit laatste cliche bereid je op geen enkele wijze voor op het leven met een vrouw. In mijn beleving kan een huwelijk of andere relatievorm heel fijn zijn. Ten minste, als je je realiseert dat relaties er niet alleen zijn maar voor het plezier, maar ook om iets van te leren. Huh, leren?

Ja, dat die ander anders is, dat maakt het spannend en ook moeilijk, dat die ander dus ook leerkansen aanbiedt (zonder het bewust te zijn) en dat je met die ander iets hebt uit te werken. Een relatie is dus heel hard werken! Eigenlijk iedere dag. Wie heeft je daar in jouw opvoeding of op school op voorbereid? Dat is nou net het probleem, want we denken allemaal dat liefde vanzelf hoort te gaan!

Omdat de meeste mannen niet zijn ingewijd in het leven, zijn mannen vaak niet los van hun moeder gekomen. Bij de klassieke inwijding werd de jongen aan het begin van de geslachtsrijpe periode weggehaald van de moeder door de wijze oudere mannen van de stam. Deze mannen wijden hem in in alle belangrijke dingen in het mannenleven, los van hun moeder. In veel culturen kregen jonge mannen ook een mentor. Nu, zou je zo iemand een jongenscoach noemen.

Als je niet los komt van je moeder kan dat betekenen dat de vrouwelijke partner teveel de moeder rol kan krijgen. Je hoort ook vaak: ik ben je moeder niet! Je verwacht teveel dat je als man verzorgd wordt. Denk maar aan je gedrag als je ziek bent of als je je huishouden op orde probeert te houden. De man, die de psychologische navelstreng met zijn moeder nog heeft, is teveel afhankelijk van het externe vrouwelijke en veronachtzaamt of ontkent zijn eigen vrouwelijke kanten. Dan kun je denken aan samen praten, je gevoelens uiten, aandacht voor intuitie, luisteren naar je lichaam en persoonlijke verzorging. Met alle gevolgen in een relatie: een moeder-zoon relatie is toch niet wat je wilt met je partner?!

Scheiden is in deze zin een zegen, om dat het je als man kansen biedt op een andere manier tegen jezelf en je moeder en jouw vrouwelijke aspecten aan te kijken en de leermomenten te zoeken in een (nieuwe) relatie. Scheiden is dus – al dan niet gedwongen – loskomen.

Mijn advies is dan ook om niet te snel in een volgende relatie te stappen. Werk eerst aan jezelf!

Bert Ruitenbeek.
Leeuwenhart